Wat is tantra?

Tantra is vrijheid

Tantra betekent letterlijk ‘weven’.  Zie het als het weven van al de aspecten in je leven tot iets compleets. Er bestaan veel stromingen in tantra en vooral in het westen zijn er ook evenveel verschillende opvattingen over.

man in bos zonlichtTantra is een pad voor persoonlijke groei die seksuele energie als levensenergie volledig erkent en een plaats geeft. Levenskracht energie is de krachtigste in het universum, daar het de enige energievorm is die kan creëren en leven kan schenken.
De kracht van tantra ligt in het aanvaarden van alles wat je in jezelf opmerkt en nieuwsgierig te zijn naar elke ervaring. Tantra is overgave aan het leven, met jouw eigen stroom van het leven mee zwemmen.

Als je je opent voor jouw lichamelijke gevoeligheid, zullen levenslust, kracht, zachtheid en levenskracht energie zich intenser manifesteren. Tantra brengt je gedachten tot rust in het besef dat je niets anders wilt zijn dan wie je in je basis al bent.

Tantra nodigt je uit om ontspannen om te gaan met je gevoelens en verlangens, vrij van oordeel en met beide benen op de grond. Tantra helpt je tot een dieper bewustzijn over wie je bent en hoe je handelt. Dat brengt je tot een diepere intimiteit met jezelf en je omgeving.

Je levenspad

Hierbij zijn er twee spirituele richtingen die je kunt ontwikkelen:

  • rode Yin energie (ook wel de tantra van de linker hand genoemd): levensenergie, fysiek contact, extase en gelukzaligheid.
  • de witte Yang energie: de weg van verlichting, meditatie en contemplatie.

Het is mooi om deze beide aspecten met elkaar in evenwicht te brengen.

Aan de egehoornde god hoofd op kniene kant kan tantra een ervaring zijn in de vorm van een massage, aan de andere kant geef je de innerlijke en verstilde aspecten van jezelf aandacht. Lees hier over de massages.
Verder ‘onderhoud’ is de ontwikkeling van je bewustzijn, yoga, aandacht voor je ademhaling en natuurvoeding.

Tantra gaat uiteindelijk om existentiele vrijheid: vrijheid van het lichaam, vrijheid van de ziel, vrijheid van geest, vrijheid van het hart uitmondend in een verlicht BewustZijn.
En uiteindelijk is tantra een persoonlijke beleving en dus voor iedereen anders.
Tantra is verbinding en eenheid met al wat is.

Vertrouwen
Overgave
Gelijkwaardigheid
Doelloosheid